Програмирање за деца - Meerkat Education

Програмирање за деца

21,000 ден
(1 Преглед на корисник)
 • 40 наставни часа
 • Теоретска и Практична настава
 • Пристап до база на знаење
 • Наставна програма во два семестра
 • Сертификат за завршена обука

Што ќе научите во оваа обука?

ВОВЕД ВО ПРОГРАМИРАЊЕ
 • Начин на функционирање на компјутерите: 2 часа
  - Што значи поимот програмирање.
  - Дефиниција за програмски јазици
 • Основни поими во програмирањето: 2 часа
  - Дефиниција на променливи
  - Што се алгоритми и нивната примена во програмирањето
 • Запознавање со Scratch програмскиот јазик: 2 часа
  - Што претставува Scratch?
  - Кои се можностите на Scratch програмскиот јазик?
 • Вовед во Scratch: 2 часа
  - Инсталација на околина за програмирање во Scratch
  - Креирање на кориснички профил
ОСНОВНИ КОНЦЕПТИ ВО SCRATCH
 • Разгледување на Scratch интерфејсот: 2 часа
  - Запознавање со интегрираната работна околина на Scratch.
  - Дефинирање на основните концепти за програмирање во Scratch
 • Сцена и анимиран објект: 2 часа
  - Што е карактер и сцена во Scratch?
  - Како се извршува програма во Scratch?
 • Првиот проект во Scratch: 2 часа
  - Креирање на сцена
  - Креирање на анимиран објект - карактер
 • Багови и дебагирање: 2 часа
  - Што се багови и дебагирање во програмирањето
  - Вежби за дебагирање
ПРОМЕНА НА ИЗГЛЕД И ДОДАВАЊЕ ДВИЖЕЊЕ НА ОБЈЕКТИ
 • Наредби од категорија изглед: 2 часа
  - Употреба на команди од категорија изглед и едитор за изглед.
  - Креирање на проект за промена на изглед на објект.
 • Наредби од категорија движење: 2 часа
  - Запознавање со команди за движење
  - Креирање на проект - анимација
 • Додавање звук: 2 часа
  - Запознавање со наредби за звук
  - Изработка на Scratch проект со користење на команди од категорија движење, изглед и звук
 • Изработка на проект - приказна: 2 часа
  - Креирање на проектот
  - Презентација и анализа на проектот
НАРЕДБИ ЗА НАСТАНИ, КОНТРОЛА И ИНТЕРАКЦИЈА
 • Наредби за настан: 2 часа
  - Запознавање со наредби од категорија настани.
  - Практични вежби.
 • Команди за контрола: 2 часа
  - Запознавање со наредби за контрола и повторување
  - Креирање на проект со употреба на команди за контрола
 • Наредби од категорија за интеракција: 2 часа
  - Запознавање со наредбите за интеракција
  - Креирање на Scratch проект со примена на наредби од категорија за интеракција
 • Изработка на проект - игра: 2 часа
  - Креирање на проектот
  - Презентација и анализа на проектот
ОПЕРАТОРИ И ПРОМЕНЛИВИ ВО SCRATCH
 • Оператори во Scratch: 2 часа
  - Што се оператори и која е примената во Scratch?
  - Изработка на проект со употреба на оператори.
 • Променливи во Scratch: 2 часа
  - Дефиниција на променливи во Scratch
  - Креирање на проект - игра
 • Изработка на финален проект: 4 часа
  - Дефинирање на решението
  - Презентација на проектот

Креативни бенефити

1 преглед за Програмирање за деца

 1. Suzana

  Супер!!!

Додај преглед

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *